Restaurant Left

De keuken: daar zijn we allemaal wel eens te vinden. En wist je dat je in de keuken veel kan doen om bij te dragen aan een duurzamer bestaan? Veel van ons gooien vaak leftovers weg of weten niet goed hoe we nou zo een bosje munt het beste kunnen bewaren zonder dat het al vergaan is voordat je het uitgepakt hebt uit je boodschappentas. En gezien we het nu toch over die boodschappentas hebben, je duurzamere leven kan al beginnen in de supermarkt. Hier zijn wat tips om minder afval te produceren en jouw steentje bij te dragen aan een duurzamer leven én minder afval:

       Begin bij je boodschappentas, zorg dat je deze op een vaste plek hebt staan zodat je altijd een tas bij je hebt tijdens het shoppen. Hiermee voorkom je weer een plastic tas te kopen. Daarnaast is het handig om kleinere zakjes te kopen voor los fruit en groenten. Zo hoef je geen wegwerp tasjes te pakken; ook al zijn supermarkten plastic aan het verminderen, een papieren zakje is nog steeds afval!

 

       Die plastic zakjes gebruiken veel mensen niet alleen in de supermarkt, maar ook om lunch in te doen en leftovers in te bewaren. Dit kan zonder! Er zijn talloze bakjes op de markt om je eten in te bewaren. Gebruik een leuke glazen bakje met een bamboe deksel om je lunch in mee te nemen, het ziet er leuk uit en zo hoef je geen boterhamzakjes te gebruiken die je toch alleen maar weggooit. Win win! Daarnaast zijn er ook leuke bijenwas wraps om je boterham in te wikkelen, deze zijn herbruikbaar en komen in verschillende maten en met verschillende prints. Maak het zo leuk als je zelf wil!

 

       Als we het nu toch over hergebruiken hebben, je kan je potten hergebruiken. Bijvoorbeeld als je kokosolie op is: was de pot, haal de sticker eraf en voila! Een leuke nieuwe opbergpot. Deze potten kun je ook gebruiken om een salade in mee te nemen. Mini recept: mix wat ijsbergsla met kleingesneden komkommer, rode ui, avocado, komkommer en granaatappelpitten. Mix dan een eetlepel mosterd, een theelepeltje gerookte paprikapoeder, een scheut citroensap, wat peper en zout samen tot een dressing en voeg deze ook toe aan je salade mix. Je kan eventueel wat feta of geitenkaas erin kruimelen. Doe dit in de pot en je hebt je eigen saladepot om mee te nemen. Als het niet past kun je meerdere potten maken, handige mealprep!

       Eerder spraken we al over het bosje munt dat zo snel vergaat. Je kan je verse kruiden bewaren in een vochtige keukendoek in de koelkast, dit kan keukenrol of een theedoek zijn. Houd deze vochtig en zo blijven je kruiden vers!

 

       Een tip die wat meer tijd vergt om verspilling tegen te gaan is: snijdt je groenten en fruit om te snacken. Zo staat die ananas niet een week op je aanrecht zonder aangeraakt te worden, maar in de koelkast, voorgesneden in een bak. Bewaar je wortels, voorgesneden in een bakje met water. Al dit werk zorgt ervoor dat je dit ook sneller gaat snacken én dat je het niet hoeft weg te gooien. Stel je voor, je hebt zin in een snack: je ziet de ananas staan op het aanrecht die je nog moet snijden. Natuurlijk pak je het dan minder snel dan wanneer het voorgesneden in je koelkast staat. Handig, zo heb je dus minder afval en ook nog gezonde snacks.

 

       Heb je nog leftover groenten en fruit? Probeer hier eens smoothies of soepen van te maken. Er staan talloze recepten online! Soepen kun je ook in grotere batches maken, zo kun je het verdelen in bakjes en invriezen. Heb je altijd wat te eten als je echt geen zin hebt om te koken. En smoothies? Handig om mee te nemen en ook nog eens gezond.

 

Deze 6 tips zijn genoeg om mee te beginnen. Je hebt zo al veel minder plastic en verspild eten, en dat alleen al in de keuken. Er zijn nog meer tips, maar die bewaren we nog voor later. En mocht je willen weten hoe wij het doen, stel dan gerust een vraag! Bezoek ons op instagram en kijk hoe wij het aanpakken. Daarnaast ben je altijd welkom om een berichtje te sturen. Hoe meer we het samen doen, hoe sterker we staan toch?